Op dit moment zijn er geen activiteiten.
13 juni 2023
Activiteit: Pig Business avond met thema: “Big-overleving”
Locatie: Heeten
Op dit moment zijn er geen activiteiten.
Activiteit: Pig Business avond met thema: “Big-overleving”
Locatie: Heeten
Binnen het VOB-concept werkt BestStarMeat samen met 2 fokkerijorganisaties. Een van deze fokkerijorganisaties is PIC-NL. Voor de VOB-keten heeft PIC-NL drie jaar geleden een berenlijn geselecteerd die het beste aansluit op de gewenste specificaties van het vlees: de VOB PIC410. Deze speciaal voor VOB geselecteerde groep PIC410 paste destijds het beste bij de productspecificaties (spier, spek, gewicht, berengeur etc.) van de VOB-keten.
Door blijvend hogere slachtgewichten is duidelijk geworden dat nakomelingen van de PIC410 minder goed passen in de uitbetaling van het VOB concept. Voor de productspecificaties is VOB destijds uitgegaan van een gemiddelde geslacht gewicht van 94-95 kg. Het gemiddeld geslacht gewicht ligt echter al ruim 1,5 jaar op 98-99 kg. In de slachtresultaten is te zien dat bij slachtgewichten van meer dan 95 kg, de PIC410 te veel spier aanzet, waardoor deze niet meer binnen de optimale range van 66-69 mm spier valt, maar doorschiet naar 71-72 mm. Dit is ongunstig voor de uitbetaling van het varken richting de varkenshouder.
Afgelopen jaar heeft BestStarMeat samen met PIC-NL op drie VOB-bedrijven een pilot gedraaid met de PIC800 beer. De PIC800 is een zuivere lijns Duroc beer.
De slachtresultaten van deze pilot laten zien dat de eindbeer, ook met hogere slachtgewichten, goed aansluit op de gewenste productspecificaties van VOB.
BestStarMeat en PIC-NL hebben ervoor gekozen om de PIC410 uit te faseren en de PIC800 beer te introduceren als nieuwe VOB-beer. Ook voor deze berenlijn is een groep beren speciaal voor VOB geselecteerd.
De verwachting is niet alleen dat de PIC800 beter past binnen de productspecificaties van VOB, maar de PIC800 valt ook op door:
De varkenshouderij blijft zich sterk ontwikkelen. Het productie niveau is de laatste decennia flink gestegen. Daarnaast komt er steeds meer aandacht voor het welzijn van het varken en dat brengt weer andere uitdagingen met zich mee.
Een pijler die alsmaar belangrijker wordt is de gezondheid van de dieren. Gezondheid is direct gerelateerd aan zowel prestaties als welzijn. Twee vliegen in een klap dus.
Als ziekmakende kiemen de gezondheid van de varkens ondermijnen, komt er vaak actie op allerlei wijzen. Zodra de gezondheidsproblemen een structureel karakter krijgen, kan het interessant zijn om het gehele bedrijf leeg te draaien en na een goede reiniging en desinfectie weer te bevolken met dieren met een hoge gezondheidsstatus. Op deze wijze is het mogelijk om van een aantal ziektekiemen af te komen.
Na bevolking van het bedrijf is het van groot belang om er voor te zorgen dat er vooral geen nieuwe kiemen onnodig in de stallen komen. De zogenaamde ‘externe biosecurity’ moet dan strak georganiseerd en opgevolgd worden. Naast de meest voor de hand liggende insleep routes van ziektekiemen, leert de ervaring steeds vaker dat ongedierte, zoals muizen en ratten, een belangrijke insleep route kan zijn van ongewenste kiemen zoals o.a. PRRS en Vibrio.
De timing van de repop-depop is ook van belang. Houd rekening met:
Veel werk, een grote investering en anders gaan werken, maar als er dan weer gezonde biggen worden afgeleverd is er meer arbeidsvreugde, wordt er meer geld verdiend en zal ook de welzijn van de dieren nog beter zijn dan voorheen.
Preferent KI kan u in ieder geval voorzien van sperma, van zowel eindberen als fokkerijberen, met een hoge gezondheidsstatus.
Preferent KI
Laan ten Boomen 49
5715 AA Lierop
Tel.: 0492 – 43 06 20
Fax: 0492 – 43 06 29
E-mail: administratie@preferentki.com