‘Duitsland is een vleesland, daar hoort een vleesrijk type bij’

Een aantal Duitse slachterijen heeft de uitbetaling aangepast om meer zware, bespierde varkens aan de slachthaak te krijgen. Dat is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Het biedt nog meer kansen voor de PIC 408, de Piétrain eindbeer van PIC, volgens onder andere Sander ter Braak van Reuling Intervar.

Met de nieuwe uitbetalingssystemen willen een aantal grote slachterijen meer varkens met zware onderdelen zoals hammen en karbonades, en een hoger aandeel mager vlees. De nieuwe eisen maken het mesten van beren minder interessant. Nu Duitsland steeds minder varkensvlees voor de export produceert, sluiten deze eisen beter aan bij de interne markt.
Sander ter Braak, verantwoordelijk voor in- en verkoop bij Reuling Intervar, is niet verbaasd over de aanpassingen. “Duitsland is een vleesland, daar past een vleesrijk varkenstype bij.” De Piétrain is volgens hem daarvoor het best geschikte ras. Ter Braak weet waar hij over praat: in samenwerking met het Duitse zusterbedrijf RVZ heeft Reuling een stevige positie in de Duitse varkensmarkt. Wekelijks worden in deze samenwerking zo’n 50.000 biggen verkocht in Duitsland. De biggen zijn van een groep vermeerderaars waar de PIC 408 als eindbeer wordt gebruikt.
‘Vraag naar goede biggen blijft’
De afgelopen jaren leek de afzet van Piétrain-varkens ten koste te gaan van andere eindberen als Duroc en Tempo. Vooral de biggen uit Denemarken staan bekend om hun Duroc-kruising die ze massaal in Duitsland afzetten. Ter Braak verwacht dat deze rassen het moeilijker gaan krijgen, ook voor Nederlandse varkenshouders die op Duitsland exporteren. “Ze gaat door de nieuwe uitbetaling 2 tot 3 cent per kilo verliezen in opbrengsten.”
Hij benadrukt dat Reuling Intervar altijd naar de hoogste opbrengst zoekt voor de vermeerderaars waar ze mee samenwerken. “Vorig jaar hebben we nog een proef gedaan met een Duroc-beer, maar telkens blijkt die het af te leggen tegen de PIC 408.”
Ter Braak verwacht daarom dat de komende jaren meer vermeerderaars gaan aanhaken bij het concept met de PIC 408. “De vraag naar goede biggen blijft, zeker gezien het grote aantal stoppende zeugenhouders in Duitsland.” Bedrijven moeten wel voldoende omvang hebben; een hoge gezondheid van de biggen is meegenomen.
Hoogste rendement behalen
De PIC 408 is niet de enige Piétrain-eindbeer voor de Duitse markt. Naast de goede slachteigenschappen van deze beer ziet Ter Braak een specifiek voordeel ten opzichte van andere Piétrains: het is een rustig varken. “Technisch zullen de verschillen niet zo groot zijn. Maar de PIC 408 past heel goed bij de nieuwe welzijnseisen, wat met lange staarten nog belangrijker wordt.” Hij noemt de eigenschappen van de PIC 408 daarom ‘een mooie balans’ waarmee in Duitsland het hoogste rendement te behalen is.

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp