Beoordeling sperma kwaliteit in ontwikkeling

De houdbaarheid van sperma is een belangrijk kenmerk voor goede vruchtbaarheidsresultaten op het varkensbedrijf. De houdbaarheid wordt bepaald op basis van de beweeglijkheid (motiliteit) van het sperma. En bij de beweeglijkheid wordt zowel de snelheid als de richting van bewegen beoordeeld. Het blijkt dat er verschil in houdbaarheid is tussen beren. Vandaar de ‘blauwe’ en ‘zwarte’ zak methode van verpakken.

Echter de beoordeling van motiliteit is niet altijd een garantie voor goede bevruchtingsresultaten. De fysieke afwijkingen aan de sperma cellen (morfologie), zoals protoplasma druppels en kromme staarten, zijn ook van belang bij het bevruchtend vermogen.

Met de huidige CASA apparatuur wordt naast de concentratie standaard ook de beweeglijkheid en de fysieke afwijkingen van het sperma beoordeeld. Hiermee is de kwaliteit van de sperma beoordeling sterk verbeterd.

Met een extra test kan worden nagebootst hoe het sperma zich gedraagt in de zeug na insemineren. Deze extra test kan een bijdrage leveren in het nog nauwkeuriger beoordelen van de sperma kwaliteit tot in de zeug. Op afzienbare termijn gaat Preferent KI deze extra test inzetten bij het beoordelen van verdunners en bij de standaard controle van de sperma beoordeling.

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp