Keuze van zeugenlijnen vraagt visie!

Jaren lang was meer biggen een belangrijke drijfveer in de zeugenhouderij. Met een zware focus op meer gespeende biggen per zeug per jaar. De laatste 10 jaar heeft dat de keuze van zeugenlijnen grotendeels beïnvloed. Dat heeft geresulteerd in zeer grote worpen biggen.

Inmiddels leidt dat er toe dat bepaalde zeugenlijn genetica dermate grote worpen geven, dat dit steeds meer als een nadeel wordt gezien in plaats van een voordeel. We zitten overduidelijk op een kantelpunt van niet nog meer biggen, maar vitalere biggen met een hogere overleving. Omdat het vervangen van een zeugenstapel lang duurt, vraagt het altijd visie van de varkenshouder om tijdig te schakelen. 

Voor welke zeugenlijn ga ik dan nu? Bij die keuze zijn toekomstige thema’s van belang zoals:

  • Duurzaamheid van de zeug zelf
  • Grootbrengend vermogen van de zeug
  • Biggen/vleesvarkens met een goede overleving
  • Gewenst gedrag van de nakomelingen in grotere groepen en met lange staarten
  • Het leveren van volwaardig betaalde biggen/vleesvarkens

Om te bepalen welke zeugenlijnen nu het beste passen (om over 3-5 jaar het juiste product te hebben), wordt er veel gekeken naar wat de betreffende zeugenlijnen nu presteren in de stal. Een belangrijke aanvulling hierop kan zijn, om goed in te zoomen op de fokdoelen binnen de verschillende zeugenlijnen. 

Goed kijken naar de fokdoelen is een eerste stap, maar dan ben je er nog niet want een fokdoel is op zich makkelijk gepresenteerd. Wat dan nog van belang is om te weten, is wat de betreffende fokkerijorganisatie precies doet om de fokdoelen ook daadwerkelijk te halen. Denk hierbij aan zaken zoals:

  • Voldoende grote populaties, zodat de selectie intensiteit hoog genoeg is.
  • Het meenemen van praktijkresultaten bij de fokwaarde schattingen van topfok dieren; een steeds belangrijker wordend onderdeel van data verzamelen
  • Het toepassen van de allernieuwste technieken om de nauwkeurigheid van de fokwaarde schattingen te vergroten
  • Verzamelen van data van de eigenschappen die het direct betreffen

Met bovenstaande informatie over het fokbeleid kunnen keuzes nog beter worden gemaakt en dat is precies waar Preferent KI veel mee bezig is; ook wat betreft de eindberen genetica.

Indien u hierover met ons nader van gedachte wil wisselen, horen we dat graag. 

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp