Lange staarten de volgende uitdaging?

Er wordt de laatste maanden veel gezegd en geschreven over lange staarten. Maar ook veel gewaarschuwd omdat het niet makkelijk zal zijn ook al hebben we de tijd tot 2030 om te verkennen hoe we dat voor elkaar gaan krijgen. In beginsel is het afwijkend gedrag als een big of varken aan de staart gaat bijten van een hokgenoot. De denkwijze moet dus zijn: hoe zorgen we er voor dat het varken lekker in zijn vel zit en gezond is.

Tja hoe gaan we dat aanpakken, omdat iedereen zegt dat het erg complex is en dat is ook zo. Dit betekent dat meerdere factoren altijd moeten kloppen om bijterij aan de staart te voorkomen. Bij meerdere factoren moeten we onder andere denken aan:

  • Een goede start van het big door een goed geboorte gewicht en voldoende biest voor elk big.
  • Voldoende voeropname met de juiste samenstelling. In het vroege leven van big gericht op opbouw van het darmmicrobioom en later op het voeden van de groei en verzadiging van het varken. Een goede darmgezondheid is van zeer groot belang bij het voorkomen van staart bijten. 
  • Voorkomen van de belangrijkste stress veroorzakende factoren zoals temperatuur stress (zowel te koud als te warm), slechte lucht kwaliteit (geur en stof) en bloot stellen aan toxines.
  • De mogelijkheid voor het dier om natuurlijk gedrag te kunnen uiten (eten, rusten en actief zijn).

Omdat het bijna schier onmogelijk is deze factoren allemaal altijd goed te hebben, kan er toch nog regelmatig bijterij ontstaan. Wat daarbij dan extra van belang wordt, is het tijdig detecteren of afwijkend gedrag gaat ontstaan. Tijd besteden om echt naar dieren te kijken en hun gedrag te beoordelen wordt een belangrijk onderdeel van het succes.

Het uitgangspunt is het dier in de stal. Het varken bestaat uit verschillende lijnen/rassen. En het is overduidelijk dat er verschil is tussen lijnen in gevoeligheid voor afwijkend gedrag. Waar heeft het verschil in gevoeligheid voor afwijkend gedrag mee te maken:

  • Het fokdoel van de betreffende lijnen. Fokkerijorganisaties hebben duidelijke verschillen in hun fokdoel, wat betekent dat er voor sommige eigenschappen meer aandacht is of dat een eigenschap bij een fokkerijorganisatie wordt meegenomen in het fokdoel en bij een andere fokkerijorganisatie helemaal niet.
  • Specifiek het fokken op minder spek. Varkens die gefokt zijn op minder spek om efficiëntie te verbeteren, zijn gevoeliger voor wijzigingen in voerhoeveelheid  of voer samenstelling. En daardoor gevoeliger voor afwijkend gedrag. Daarnaast is spekdikte van belang voor de hormoonhuishouding en weerstand van het varken.
  • Vergeet vooral de zeug-eindbeer combinatie niet. In de praktijk blijkt dat sommige combinaties duidelijk gevoeliger zijn voor afwijkend gedrag dan andere combinaties. 
  • Hoe genetica in de stal gebruiken. Met biggen van een York eindbeer bijvoorbeeld moet je anders omgaan dan met biggen van een Duroc eindbeer.

Preferent KI heeft zich de laatste jaren sterk ingezet, in het kader van Full Value pigs, om de moderne genetica goed te kennen. En de advisering bij klanten hierop af te stemmen ten einde meer Full Value pigs te creëren. Deze aanpak en opgebouwde kennis komen zeer goed van pas bij het thema lange staarten.

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp