Wat is het belang van SINS!

De varkenshouderij blijft zich sterk ontwikkelen. Het productie niveau is de laatste decennia flink gestegen. Daarnaast komt er steeds meer aandacht voor het welzijn van het varken en dat brengt weer andere uitdagingen met zich mee.

Met recht kan worden gezegd dat de varkenshouderij vandaag de dag topsport is. En bij topsport draait alles om de details, zoals we wel weten. De grote lijnen moeten natuurlijk ook kloppen, maar de details spelen een steeds belangrijkere rol.

En dan komt het zogenaamde Swine Inflamation and Necrosis syndroom, oftewel SINS om de hoek kijken. Dit syndroom beschrijft het ontstaan van aandoeningen van binnen uit het dier. En niet door toedoen van een ander dier. Er ontstaan dan ontstekingen en/of tromboseachtige verschijnselen, die uiteindelijk kunnen leiden tot necrose aan bijvoorbeeld staart of oren. Maar ook spenen, vulva, kroonranden en klauwzolen kunnen verschijnselen vertonen.

Het ontstaan van SINS zou te maken hebben met een niet goed werkende darm en darmbloed barrière. Hierdoor kunnen er o.a. toxines in het bloed terecht komen, die op hun beurt ontstekingsreacties en trombose veroorzaken. Als gevolg hiervan wordt de doorbloeding verstoord en treedt er necrose op. Belangrijke factoren hierbij zijn:

  • Het functioneren van de darm in het algemeen
  • Voersamenstelling
  • Belasting met Mycotoxinen
  • Belasting met Endotoxinen
  • Water voorziening
  • Stress (ook door hitte) 

In het geval van een syndroom bestaat de oorzaak meestal niet uit 1 factor en daarmee is de oplossing vaak complex en bestaat uit meerdere zaken tegelijkertijd goed doen. Dit is voor SINS overduidelijk ook van toepassing. Een belangrijke basis daarbij lijkt te zijn dat het varken zich ‘happy’ voelt en goed werkende darmen heeft. Dit geldt voor zowel de zeug als het big!

Voor meer detail informatie verwijzen we naar een presentatie van Dr Reiner. Zie de link hieronder. 

https://youtu.be/tYG0lcU39fI

Wilt u weten of SINS op uw bedrijf een rol speelt? Overleg dan met uw adviseurs om te kijken of dit van toepassing is. 

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp