Full Value pigs; doet er steeds meer toe!

Bij de woorden Full Value pigs rijst voor sommige de vraag: wat houdt dat nu precies in? Op z’n Nederlands zijn het volwaardig betaalde varkens. Het gaat er namelijk om zo veel als mogelijk varkens te produceren, die ook de volle opbrengst geven. Oftewel: hoe krijgen we elk big dat geboren wordt aan de slachthaak met een maximale opbrengst? Waar meer biggen spenen of een hogere groei nog steeds een doelstelling kan zijn om het rendement te verhogen, zien we steeds vaker dat er teveel ‘faalkosten’ in het productieproces zitten. 

Waar moet je aan denken bij ‘faalkosten’? Dat kan onder andere veroorzaakt worden door: 

  • Uitval van dieren
  • Afwijkingen aan dieren zoals breuken en huidbeschadigingen
  • Slechte uniformiteit van de groepen dieren
  • Overmatig voerverbruik

Door meer aandacht te besteden aan minder faalkosten, krijg je automatisch meer Full Value pigs. Dit onderwerp staat al enkele jaren hoog op de agenda bij Preferent KI. Het vraagt expertise bij het juiste gebruik van de genetica. Ook op de komende beurs in Den Bosch zal dit het thema zijn waarover we graag van gedachte willen wisselen met varkenshouders.

Wilt u ook weten hoe u meer Full Value pigs kunt realiseren op uw bedrijf? Bezoek ons dan op 14 of 15 februari 2022 op de beurs in Den Bosch in stand nummer F03.

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp