Geboorte inleiding van zeugen: Let op!

Op veel bedrijven wordt gebruik gemaakt van geboorte inleiding bij de zeugen. Hiervoor zijn verschillende producten op de markt. Simpel gezegd betekent dit: vandaag de zeug behandelen en uiterlijk morgen werpt de zeug een toom biggen. Ideaal voor het plannen van werkzaamheden op het bedrijf. En ook het verleggen/verdelen van biggen wordt hierdoor makkelijker uit te voeren.

Er zijn echter ook een paar zeer belangrijke aandachtspunten bij de inzet van geboorte inleiding. Het meest belangrijke is overduidelijk het tijdstip van inzet van geboorte inleiding. Vaak wordt het tijdstip bepaald door wanneer arbeid beschikbaar is. Dit is een begrijpelijk argument, maar geeft regelmatig problemen bij de biggen, die we niet willen. Het te vroeg inzetten van geboorte inleiding kan het volgende veroorzaken:

  • Slappe, niet volgroeide biggen bij de geboorte
  • Verstoorde aanmaak van de biestproductie bij de zeug
  • Een valse start voor het big wat later in het kraamhok of de biggenopfok gezondheidsproblemen kan geven
  • Een verhoogde kans op breuken bij de biggen

Wanneer is er sprake van te vroeg inzetten van geboorte inleiding? Als richtlijn kun je aanhouden dat als een zeug meer dan 1 dag te vroeg werpt, door geboorte inleiding, dit te vroeg is. Het beste is natuurlijk om helemaal geen geboorte inleiding toe te passen. Maar als het wel gebeurt, is de vraag: Hoe kunnen we hiermee het beste omgegaan? De volgende punten kunnen daarbij helpen:

  • Wanneer werpen de zeugen zonder geboorte inleiding? Dit is de basis om te bepalen wat het juiste moment van inzet is van geboorte inleiding. Kijk hierbij ook naar het moment van werpen gedurende de dag. Er zijn bedrijven waar de meeste zeugen ’s morgens werpen, maar tegelijkertijd ook bedrijven waar veel zeugen op het einde van de middag en begin avond werpen.
  • Indien het juiste tijdstip van inzet van geboorte inleiding niet past bij de arbeidsplanning, overweeg dan om het speen moment te verplaatsen (bijvoorbeeld naar de maandag)
  • Houdt rekening met de genetica op het bedrijf. Het is bekend dat de draagtijd tussen zeugen rassen nogal kan variëren. Ook bij eindberen rassen worden grote verschillen in draagtijd waargenomen. Zeker wanneer er een wisseling van zeug of eindbeer plaatsvindt, is het even goed opletten.

Wilt u meer weten over de correcte inzet van geboorte inleiding? Neem dan gerust contact met ons op: www.preferentki.com/contact of direct via uw contactpersoon.

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp