Voederconversie, zullen we even rekenen!?

Hoe vaak hebben we niet over de voerkosten. Van de zeugen en biggen, maar vooral van de vleesvarkens. En zeker nu in deze krankzinnige tijd van langdurige lage vleesprijzen in combinatie met torenhoge voerkosten.

Voer is de grootste kostenpost bij de productie van varkensvlees en zal dit altijd blijven.  

Laten we even inzoomen op de vleesvarkens. 

Met de huidige prijzen staat 0,1 voederconversie gelijk aan € 3,30- 3,50. In de praktijk zijn verschillen terug te zien tussen eindberen van wel 0,15 tot 0,20 punten. 

Uitgaande van een vleesvarkens bedrijf met 5000 plaatsen en een lagere voederconversie van 0,15 punten, betekent dat het volgende: € 76500 minder voerkosten.

Aan zo een grote kostenbesparing kunnen we niet voorbij gaan. Natuurlijk staat voederconversie niet op zich zelf, maar altijd in relatie tot zaken als groei en uitval. Echter de hoge economische waarde van voederconversie is bijna nooit recht te rekenen door bijvoorbeeld een hogere groei.  

Het credo is dus: staar je niet blind op bijvoorbeeld alleen een hogere groei, maar neem daarbij altijd de voederconversie mee in de afweging of het economisch een goede beslissing is.

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp