De zin en waanzin van groei en voederconversie

Zodra de vleesvarkens prijzen stijgen wil iedereen ineens meer groei bij de varkens want dat is meer waard. Die gedachte klopt en ten aanzien van eindberen schakelen varkenshouders dan graag naar een beer met meer groei. Echter hoe vaak komt het voor dat de vlees varkens prijzen na 10 maanden, als de vleesvarkens worden geleverd,  nog steeds hoog zijn? Je raadt het al: niet vaak. Dus waar gaat het wel om bij sturen op technische resultaten om het rendement te verbeteren? 

In essentie gaat het om 2 zaken:

Voeropnamecapaciteit:

Zorg voor een big/vleesvarken dat makkelijk voer wil opnemen. Dit biedt de mogelijkheid om direct te sturen op groei als de prijzen gaan stijgen. Elke kilogram die het varken extra groeit in dezelfde periode betekent extra rendement. Met lage prijzen is dit extra rendement veel lager.

Voederconversie:

Ongeacht of de prijzen hoog of laag zijn, willen we altijd een varken dat efficiënt groeit. En hier zitten de grote verschillen als het over eindberen (en ook zeugenlijnen) gaat. Of een varken nu 850 gram groeit of 950 gram, we willen dat dit altijd efficiënt gebeurt. Voederconversie heeft een zeer grote invloed op het rendement, zo staat 0,1 VC gelijk aan minimaal  70 – 90 gram groei (afhankelijk van de voer- en slachtvarkenprijs). 

Wat te doen? 

Zoek binnen het segment/concept waarvoor u produceert de beer op met de scherpste voederconversie en stuur op groei, afhankelijk van de slachtvarkenprijzen, met zaken als:

  • Gebruik maken van de aanleg voor voeropname capaciteit van het varken
  • Het in te zetten voerpakket
  • Optimaliseren omstandigheden van het varken zoals: luchtkwaliteit, ventilatie, koeling in de zomer, etc.
  • Hoeveelheid en kwaliteit van het drinkwater

Uiteraard wordt het rendement niet alleen bepaald door groei en voederconversie. Zaken als uitval, uitbetaling van de vleesvarkens en uniformiteit spelen ook een rol.

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp