Warme zomers een gegeven; hebt u een hitteplan?

Omdat we de laatste jaren steeds warmere zomers ervaren, is hier ook meer aandacht voor. Van de andere kant overvalt het weer ons nog regelmatig. Een groeiend aantal varkenshouders werkt met een hitteplan en maakt inmiddels gebruik van verschillende manieren van koelen zodra de temperatuur boven een bepaald niveau uitkomt. Alles om het voor de varkens zo aangenaam als mogelijk te maken. 

Op zeugen bedrijven is de aanvoer en bewaring van sperma een belangrijk onderdeel van het verminderen van het zomereffect.

Wat is extra van belang voor de aanvoer en bewaring van sperma bij hogere temperaturen:

  • Het sperma moet tijdens het transport al terugkoelen of op z’n minst gelijk blijven in temperatuur.
  • Zorg er voor dat de koelbox aan staat voordat het sperma wordt geleverd.
  • Streven moet zijn dat het sperma binnen 4 uur na ontvangst altijd is teruggekoeld naar 17 graden
    en daar ook blijft. De koel capaciteit van de koelbox of kast is daarbij van belang.
  • Haal het sperma na afleveren uit de zwarte isolatie verpakking. En leg tegelijkertijd de zakjes vlak weg in de koelbox. Hierdoor komt het sperma sneller op de gewenste temperatuur.
  • Voorkom dat sperma vanuit de koeling naar de dekstal gaat en weer terug naar de koeling omdat het op dat moment niet gebruikt is. Dit geeft bij hogere temperaturen in de dekstal, teveel temperatuur schommelingen in het sperma.
  • Houd bij het dekken van zeugen rekening met een eventueel aangepast werkschema bij de zeugen. Bijvoorbeeld als de voertijden worden aangepast, houd hier dan ook rekening mee met de berigheidscontrole en het dekken van de zeugen.
  • Indien u twijfelt aan de werking van uw koelbox of kast, laat het ons dan weten. We sturen u dan een datalogger om de werking van de koeling te controleren.

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp