Bigoverleving en de zeug; een goede vitaliteit is een must!

Minder biggen uitval is en blijft een belangrijk thema. Alleen al door het feit dat elk big wat extra geleverd kan worden een hoge bijdrage heeft aan het rendement van een bedrijf. Het overleven van een big wordt door veel factoren beïnvloed, zoals de eindbeer, de zeug, tijdsbesteding, bijvoeren van de biggen, stal klimaat, etc.

De invloed van de zeug op de overleving van het big is zeer groot. En dat heeft niet alleen te maken met de melkproductie van de zeug, maar ook met de vitaliteit of robuustheid van de zeug zelf. Een robuuste zeug zal zelf beter presteren en dat ook doorgeven aan haar biggen. Vooral deze robuustheid vanuit de zeug zelf wordt nog wel eens onderschat.
Een robuuste zeug zal zich bij iets minder optimale omstandigheden ook redden. Bij een minder robuuste zeug geven (tijdelijk) minder goede omstandigheden meteen mindere prestaties. Zeugen met een hoge robuustheid zullen in de toekomst aan terrein winnen in zeugen stallen.

 Wat zijn typische kenmerken van zeugen met een hoge robuustheid:

  • Uitstekende voeropname, vooral in het kraamhok
  • Voldoende spekdikte
  • Specifieke ziekte resistentie
  • Algemene weerstand tegen ziektes
  • Vererven van hoge geboortegewichten

Bezoek de PigBusiness thema avond fokkerij op 26 februari 2020 in Dalfsen. Preferent KI zal een workshop verzorgen over het bovenstaande onderwerp.

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp